La tristesse durera...

Vincent Van Gogh in zijn eigen woorden

Vincent Van Gogh schreef de laatste 10 jaar van zijn leven een 800-tal brieven, voornamelijk aan zijn broer Theo, maar ook naar schilders zoals Paul Gauguin en Emile Bernard. Van Gogh was een fervent lezer en dat weerspiegelt zich in een unieke, authentieke literaire stijl.

De brieven geven een pakkende inkijk in Vincents gedachtewereld. De schilder is pijnlijk openhartig over zijn diepste innerlijke twijfels, zijn passies en zijn dagelijkse gevecht om rond te komen… Dit is het fascinerende verhaal van één van de grootste schilders aller tijden en dit in zijn eigen woorden. Het verhaal van Van Gogh is evenwel veel meer dan dat van een schilder, het is het verhaal van eenieder die, tegen alles en iedereen in, blijft vechten om zijn droom waar te maken...

Jurgen Delnaet (Aanrijding in Moscou, Amigo’s, Marsman) is een van de meest talentvolle, hedendaagse acteurs in Vlaanderen die steeds vanuit een grote authenticiteit werkt. Als geen ander zal hij Van Goghs brieven naar het theater vertalen en Vincent weer tot leven brengen. Jurgen Delnaet IS Vincent Van Gogh!

Joris Caluwaerts (Hydrogen Sea, STUFF, Zita Swoon) zorgt aan de piano voor een soundscape met muziek uit de periode van Van Gogh… Satie, Debussy, Ravel. Maar dat doet hij uiteraard niet zonder er een hedendaagse, eigen twist aan te geven.

La tristesse durera toujours is een harmonisch samenspel van aangrijpende teksten, sfeervolle muziek en onvergetelijke schilderijen.

Wat mij vooral kwelt is de gedachte: waar zou ik goed in kunnen zijn? Er moet toch iets zijn waardoor ik me bij de mensen nuttig zou kunnen maken? 

Is wat in je binnenste gebeurt, ook vanbuiten zichtbaar? Je kunt een groot vuur in je ziel hebben en niemand komt er zich ooit aan warmen, en de voorbijgangers zien niets dan een beetje rook uit de schoorsteen komen en zetten hun weg verder. Welnu, wat kan ik anders doen dan het vuur vanbinnen onderhouden en geduldig – maar toch met zo veel ongeduld – wachten tot het ogenblik dat er iemand bij het vuur zal komen zitten… en er misschien zelfs zal blijven? 

(Vincent Van Gogh in een brief aan zijn broer Theo in juli 1880)

Tien jaar na deze brief stierf Vincent en werd enkele jaren later één van de belangrijkste en populairste schilders aller tijden. Volgens zijn broer Theo waren zijn laatste woorden: “La tristesse durera toujours…”
Aan het verdriet komt nooit een einde...

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x